Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

Denne siden lister opp vanlige spørsmål om Wikimedia Foundation. Andre spørsmål tas opp i Svar. Hvis du ikke finner spørsmålet ditt besvart her eller der, må du gjerne kontakte oss. . Si no encuentras respuesta a tu pregunta en estas páginas, no dudes en ponerte en .

Hva er Wikipedia?

Wikipedia er en nettbasert samling av kunnskap. Frivillige bidragsytere fra hele verden skriver Wikipedia. Den er en samarbeidsrettet modell som ble opprettet i 2001: hvem som helst kan redigere den, når som helst. Bidragsytere samarbeider for å skrive om så å si alle emner, fra gammel historie til vitenskap til kunst. Wikipedia er tilgjengelig på hundrevis av språk og har over 59 millioner artikler. Wikipedia er fullstendig ideell, uavhengig og vedlikeholdes av vanlige mennesker som deg selv. Du trenger ikke godkjenning eller spesielle kvalifikasjoner for å redigere.

Hvordan holder Wikipedia seg pålitelig og nøytral?

Wikipedias frivillige bidragsytere henviser til pålitelige publikasjoner som støtter det Wikipedia inneholder, slik at lesere kan verifisere fakta ved kilden. For at innholdet skal forbli på Wikipedia, må det skrives fra et nøytralt synspunkt og tilskrives kilder som er pålitelige. Bidragsytere bruker også mekanismer som roboter og overvåkingsverktøy for å regelmessig gjennomgå endringer som er gjort på Wikipedia. Gjennom denne innsatsen forblir Wikipedia pålitelig og nøytral. Wikipedia er basert på en åpen modell, så innholdet er i stadig utvikling, i vekst, og forbedres over tid. Du kan også følge diskusjonene som går inn i endringer. Dessverre forekommer vandalisme av Wikipedia-artikler av og til. De aller fleste bidragsyterne bidrar imidlertid i god tro. Det meste av vandalisme på nettstedet fjernes raskt, ofte i løpet av sekunder.

Hva er Wikimedia Foundation?

Wikimedia Foundation er den ideelle organisasjonen som støtter Wikipedia, de andre Wikimedia-nettsidene med gratis kunnskap og vår misjon om gratis kunnskap for alle. Vi gjør dette ved å holde Wikimedia-nettstedene raske, sikre og tilgjengelige for alle, forsvare Wikipedia og våre frivillige bidragsytere mot juridiske trusler, bygge nye funksjoner og verktøy for å gjøre det enkelt å lese, redigere og dele kunnskap fra Wikimedia-nettsteder, og ved å støtte fellesskapene av bidragsytere som bidrar til Wikipedia- og Wikimedia-nettstedene. Vi bidrar også til å bringe ny kunnskap på nett, senke barrierer for tilgang, og gjør det enklere for alle å dele det de vet.

Wikimedia Foundation er en 501(c)(3) skattefritatt ideell organisasjon med kontorer i San Francisco, California, USA.

Hvilke andre Wikimedia-gratis-kunnskapsprosjekter støtter dere?

I tillegg til Wikipedia støtter Wikimedia Foundation en rekke prosjekter for gratis kunnskap, inkludert:

  • Wikimedia Commons – en fritt lisensiert samling av bilder, video- og mediefiler
  • Wiktionary – en gratis, flerspråklig ordbok
  • Wikiquote – en ressurs med sitater fra bemerkelsesverdige mennesker og kreative arbeid
  • Wikibook – en samling bøker som inkluderer tekster med merknader, instruksjonsguider, lærebøker med mer
  • Wikisource – en samling av primært kildemateriale, samt oversettelser av kildetekster
  • Wikispecies – en artskatalog som dekker Animalia, Plantae, Fungi, Bacteria, Archaea, Protista og andre former for liv
  • Wikinews – en felles nyhetsressurs, der alle kan bidra med rapporter om hendelser over hele verden
  • Wikiversity – et lærested dedikert til læringsressurser, læringsprosjekter og forskning for bruk på alle utdanningsnivåer
  • Wikidata – en samarbeidende, flerspråklig strukturert database som driver informasjon som brukes på tvers av Wikimedia-prosjekter
  • Wikivoyage – en reiseguide for steder rundt om i verden
  • MediaWiki – åpen kildekode-programvaren bak alle Wikimedia-nettsteder

Er Wikipedia, eller Wikimedia Foundation, tilknyttet WikiLeaks?

Wikipedia og Wikimedia Foundation har ingen tilknytning til WikiLeaks. Selv om begge bruker begrepet «wiki» i navnet sitt, har de alltid vært helt separate og ikke-tilknyttede prosjekter.

Hvordan finansieres Wikimedia Foundation?

Wikimedia Foundation finansieres primært gjennom enkeltvise eller månedlige donasjoner fra millioner av personer over hele verden. Den gjennomsnittlige donasjonen er omtrent 15 USD og den gjennomsnittlige månedlige donasjonen er rundt 4 USD, og vi er takknemlige for at så mange mennesker finner verdi i Wikipedia og ønsker å opprettholde dets fremtid. Vi mottar også donasjoner gjennom institusjonelle tilskudd og gaver (se vår side for velgjørere for mer informasjon). En liten andel av inntektene fås gjennom tjenestene som drives av Wikimedia Enterprise (mer informasjon).

Wikimedia Foundation har 501(c)(3) status for skattefritak i USA. Donasjoner fra andre land kan også være skattefradragsberettiget (se skattefradrag for mer informasjon). Se Måter å gi for informasjon om hvordan du donerer via kreditt- eller debetkort, PayPal, Amazon og flere andre metoder. Hvis du har spørsmål, kan du kontakte oss på donate@wikimedia.org.[1].

Hvorfor bør jeg donere og hvor går pengene mine?

I løpet av de siste 20 årene har Wikipedia blitt en pålitelig informasjonskilde som millioner av mennesker stoler på hver dag. Med mer enn 6700 sidevisninger hvert sekund og mer enn 345 redigeringer i minuttet, er Wikipedia ett av de 10 mest populære nettstedene i verden, og det eneste store nettstedet som drives av en ideell organisasjon, Wikimedia Foundation.

I motsetning til andre toppnettsteder, finansieres ikke Wikipedia gjennom annonsering, og det er heller ikke avhengig av å selge opplysninger om brukere for fortjeneste. I stedet støttes Wikipedia av leserne sine – folk som finner verdi i Wikipedia og ønsker å fortsette å støtte suksessen, med en gjennomsnittlig enkeltdonasjon på rundt USD 15 og gjennomsnittlig månedlig donasjon på rundt 4 USD. Denne økonomiske modellen gjør det mulig for Wikipedia å forbli nøytralt, pålitelig og fritt for kommersielle interesser.

Her er noen av måtene vi bruker donasjoner på for å støtte opp om Wikipedia og gratis kunnskap:

  • Tilby teknisk infrastruktur i toppsjiktet for et globalt nettsted – For å oppfylle behovene til Wikipedia-lesere over hele verden, driver vi en internasjonal teknologisk infrastruktur som kan sammenlignes med verdens største kommersielle nettsteder. Dette inkluderer å påta oss kostnader som å holde serverne våre i gang, samt betydelig, pågående ingeniørarbeid for å sikre at Wikipedia er pålitelig, sikkert, laster raskt og beskytter personvernet ditt.
  • Sikre at du kan få tilgang til Wikipedia på alle språk på alle enheter – Donasjoner lar oss også dedikere tekniske ressurser for å sikre at du kan få tilgang til Wikipedia på ditt foretrukne språk, på din foretrukne enhet, uansett hvor du er i verden – fra et oppringt modem til en helt ny smarttelefon. De fleste store nettsteder støtter gjennomsnittlig 50–100 språk – Wikipedia støtter omtrent 300 språk, et tall som vokser hvert år. Når du deler det opp har vi omtrent én ansatt for hver fjerde million av Wikipedias månedlige lesere.
  • Støtte samfunnsledede prosjekter for å øke tilgangen til pålitelig informasjon – Vi samarbeider med Wikipedia-frivillige over hele verden for å støtte idéene deres og hjelpe dem med å gi mer gratis kunnskap til verden. Hvert år er rundt 10 % av budsjettet vårt spesifikt dedikert til å støtte lokalsamfunnsprosjekter som beriker, øker og forbedrer kunnskapen på Wikipedia.
  • Forsvare og beskytte gratis kunnskap rundt om i verden – Wikimedia Foundations retningslinjer og juridiske innsats bidrar til å sikre at alle har rett til å få tilgang til, dele og skape kunnskap, samtidig som vi forsvarer våre frivillige mot trussel om represalier og opprettholder vår forpliktelse til ytringsfrihet og åpen kunnskap. Vi er talsmenn for gratis lisenser og programvare med åpen kildekode, og arbeider for å sikre at lover om opphavsrett bygges og omformes slik at folk kan dele og bruke kunnskap bredere. Vi kjemper også mot sensur og beskytter alles rett til å snakke og lære fritt. Støtte for dette arbeidet er viktig for å gi brukere tilgang til Wikimedia-prosjekter overalt.

Wikipedias innsamlingsforespørsler virker presserende, til tross for Wikimedia Foundations betydelige reserver. Hvorfor trenger dere ytterligere finansiering?

Å opprettholde sunne finansielle reserver og ha en policy for arbeidskapital anses som beste praksis for alle typer organisasjoner. Wikimedia Foundations styre definerte nylig retningslinjene for arbeidskapital, som er utformet for å opprettholde arbeidet vårt og gi støtte til tilknyttede selskaper og frivillige i tilfelle uforutsette utgifter, nødsituasjoner eller inntektssvikt. Det gjør det også mulig for oss å ha nok kontantstrøm til å betale for våre årlige utgifter.

Lønnskompensasjon er en del av driftskostnadene deres. Kan dere forklare hvordan dette bestemmes?

Alt i alt jobber mer enn 400 mennesker med ingeniørarbeid og produkter ved Wikimedia Foundation, og håndterer teknologisk infrastruktur for mer enn 16 milliarder månedlige sidevisninger. Sammenlignet med de fleste store nettsteder gjør vi mye med litt. I tillegg jobber omtrent 100 ansatte med våre tilskudd og støtte til lokalsamfunn; partnerskap med globale organisasjoner for å gjøre kunnskap mer fritt tilgjengelig, og juridisk arbeid og policyarbeid som bidrar til å fremme reform av opphavsrett, hindre sensur og opprettholde frie uttrykk, og sikre at retningslinjer for personvern og sikkerhet i land overalt beskytter våre lesere og redaktører.

Vi vet at lønninger varierer over hele verden og vi ansetter i svært konkurransepregede markeder. Samtidig er vi en ideell organisasjon. Derfor gjør vi en innsats for å være rettferdige, justere for inflasjon og inntektsulikhet, samtidig som vi gir rimelig kompensasjon til alle.

Hvordan kan jeg donere?

Det er flere måter du kan donere til Wikimedia Foundation for å støtte Wikipedia og gratis kunnskap. Det vanligste er å bruke et kreditt- eller debetkort (VISA, Mastercard, Discover eller American Express), PayPal, via bankoverføring, Apple Pay, Google Pay og via Venmo. For andre måter å bidra på, inkludert via en automatisk månedlig gave, sjekk eller postanvisning og lønnstrekk, gå til vår Måter å gi på-side. Mange valutaer aksepteres.

Hva er din retningslinjer for personvern for donorer?

Vi er forpliktet til å beskytte personvernrettighetene til våre støttespillere og vil aldri selge, bytte eller leie ut dine ikke-offentlige personlige opplysninger. Se våre retningslinjer for personvern for donorer for fullstendige detaljer.

Er mine donasjoner skattefradragsberettiget?

Noen donasjoner til Wikimedia Foundation kan dra nytte av skattefradragsstatus. Besøk vår side om skattefradrag for å finne ut mer.

Hva er retningslinjene deres for refusjon?

Hvis du av en eller annen grunn ønsker å få refundert donasjonen din, kan du kontakte oss via e-post på donate@wikimedia.org[1] og inkludere følgende informasjon:

  • Fullstendig navn på donor
  • Dato for donasjon – Alle forespørsler om refusjon må gjøres innen 90 dager etter donasjon
  • Beløp donert
  • Betalingsmåte brukt – Ikke inkluder kredittkortnumre i e-posten din
  • Opprinnelsesland
  • Årsak til refusjonen

Alle refusjoner vil bli behandlet så raskt som mulig, men behandlingstider kan variere avhengig av betalingsmetoden. Merk: Noen betalingsmetoder støtter kanskje ikke refusjoner eller krever at refusjoner gjøres gjennom betalingsmetoden (kortet) som brukes, og ber om ytterligere informasjon for å behandle refusjonen din.

Hvorfor ser jeg pengeinnsamlingsbannere på Wikipedia selv om jeg donerte nylig?

Nettstedet har ikke tilgang til din tidligere donasjonshistorikk, så det vil dessverre ikke gjenkjenne at du allerede har delt din støtte. Bannere med gaveoppfordring er utformet for å vises til donorer som har aktivert informasjonskapsler i nettleseren sin og vil skjules etter at banneret har gått en stund, eller rett etter en donasjon. Skjuling avhenger imidlertid av en informasjonskapsel som vi legger inn i nettleseren. Skjuling av banner fungerer ikke hvis du sletter nettleserens hurtiglager, sletter informasjonskapsler eller bytter nettleser eller datamaskin.

Det finnes flere alternativer for å skjule pengeinnsamlingsbannere i fremtiden:

  • Hvis du klikker på knappene «Allerede donert», «X» eller «Lukk» på et banner, vil det skjules i én uke. Vær oppmerksom på at denne atferden ikke gjelder for det første banneret du ser, men alle bannere deretter.
  • Hvis du går tilbake til «Takkesiden» vil det gi informasjonskapselen en sjanse til å sette seg inn på nytt. Hvis du leser Wikipedia på flere enheter, besøk denne siden på hver av dem for å undertrykke bannerne.
  • Du kan også opprette eller logge inn på en konto på Wikipedia – bannere vises vanligvis ikke til brukere som logger på Wikipedia-kontoer. Du finner mer informasjon om hvordan du kan opprette en konto her.

Hvorfor har jeg mottatt en e-post om pengeinnsamling selv om jeg selv om jeg donerte nylig?

Hvis du har mottatt en e-post om pengeinnsamling selv om du nylig donerte, er det flere mulige årsaker til dette:

  • Vi har mer enn én e-postadresse for deg i våre registre;
  • Du donerte innen én dag før våre e-poster ble sendt: skanningen vi bruker til å filtrere ut nylige donorer er ikke i stand til å samle donasjoner som ble gitt dagen før e-posten ble sendt;
  • Du donerte enten med en metode som er tregere til å nå systemet vårt, som en sjekk eller en bankoverføring, eller en metode som vi mottar samlet (uten din e-postadresse), som PayPal Giving Fund, Amazon Smile eller Humble Bundle.

Hvis du ønsker å melde av en e-postadresse, kan du klikke på lenken for å avslutte abonnementet nederst i e-posten for pengeinnsamling, eller sende en forespørsel om avmelding til donate@wikimedia.org.[1] Vi sender vanligvis pengeinnsamlings-e-poster rundt ett år etter din siste donasjon. Vi sender et svært lavt antall e-poster til givere i forhold til andre ideelle organisasjoner. Hvis du donerer som svar på en e-post om pengeinnsamling, vil vi ikke sende deg e-post om donasjoner igjen før omtrent samme tid neste år.

Hvorfor er det ingen annonser på Wikipedia?

Vi vurderer ikke annonsering som en inntektskilde. Vi tror ikke at reklame hører til i et prosjekt som er viet til gratis, pålitelig og nøytral kunnskap. Introduksjon av kommersielle interesser kan sette Wikipedias pålitelighet i fare som en nøytral informasjonskilde.

Vi er ikke mot nettannonsering, og heller ikke mot andre organisasjoner som er vert for annonser. Vi vet bare at annonser ikke er passende i et prosjekt som er dedikert til utdanning og kunnskap – og spesielt ett som streber etter balanse og nøytralitet.

Hvor kan jeg finne mer finansiell informasjon?

Wikimedia Foundations årsberetning dekker foregående regnskapsår. Rapporten deler noen av stemmene til hundretusenvis av mennesker som gjør Wikimedia-bevegelsen mulig.

Den årlige planen for Wikimedia Foundation beskriver budsjettet vårt for det gjeldende regnskapsåret. Den inneholder et sammendrag av våre strategiske mål som en organisasjon, økonomiske detaljer om forbruk og inntekter, og detaljerte forklaringer og risikoanalyse.

Hva er Wikimedia Endowment?

Wikimedia Endowment er et permanent forvaringsfond for å generere inntekter for å støtte driften og aktivitetene til Wikimedia-prosjekter i all framtid. Det er en veldedig stiftelse i henhold til paragraf 501 (c) (3) med hovedkontor i USA. Wikimedia Endowment vil fungere som et startskudd for ekspansjon og innovasjon i velstående tider. The Endowment vil hjelpe til med å skaffe finansiering til de mest vitale funksjonene som gjør at Wikimedia-prosjektene kan fortsette i vanskelige økonomiske tider. Grants fra Endowment støtter nå teknisk innovasjon, og sikrer at Wikimedia-prosjektene forblir relevante i en tid med rask teknologisk utvikling, basert på diskusjoner med givere. Besøk wikimediaendowment.org for å finne ut mer informasjon om wikimediaendowment.org.

Hva er Wikimedia Enterprise?

Wikimedia Enterprise er et heleid LLC som leverer tjenester for gjenbruk av innhold fra tredjeparter, levert via API-er (programmeringsgrensesnitt for applikasjoner). Det gir en omfattende og svært pålitelig tilgang til Wikimedias innhold og er designet for behovene til kommersielle organisasjoner, som søkemotorer, stemmeassistenter og oppstartsbedrifter i teknologibransjen. Å ha tjenester som er optimalisert for kommersielle brukere betalt for av disse brukerne, sikrer at alle pengene som doneres til Wikimedia Foundation går direkte til støttetjenester for vårt frivillige fellesskap og våre lesere. Du kan lære mer om Wikimedia Enterprise på enterprise.wikimedia.com.

Hva er forskjellen mellom Wikimedia Foundation og lokale Wikimedia-avdelinger?

Wikimedia Foundation er en ideell organisasjon som støtter Wikipedia, Wikimedia-prosjekter og Wikimedias fri kunnskap-oppdrag på en global skala. Organisasjonen er vertskap for Wikipedia og Wikimedia-prosjektene, bygger programvareopplevelser for å lese, bidra og dele Wikimedia-innhold, støtter de frivillige fellesskapene og partnerne som gjør Wikimedia mulig og fremmer retningslinjer som gjør det mulig for Wikimedia og fri kunnskap å blomstre. Som sådan driver Wikimedia Foundation internasjonale pengeinnsamlingskampanjer for å betjene kunnskapsbehovet globalt.

Lokale Wikimedia-avdelinger er uavhengige, ideelle organisasjoner som støtter og fremmer Wikipedia og andre Wikimedia-prosjekter på et spesifikt geografisk sted. Selv om Wikimedia Foundation og de lokale Wikimedia-avdelingene samarbeider om vårt felles fri kunnskap-oppdrag, er de ikke en juridisk representasjon av Wikimedia Foundation og hver avdeling driver uavhengig med eget personale, styre og organisasjonsplan. Enkelte lokale avdelinger driver også sine egne pengeinnsamlingskampanjer og disse er ofte skattefradragsberettiget i deres land.

Hva er planene for Wikimedias fremtid? Hvor går dere videre?

I begynnelsen av 2017 lanserte Wikimedia Foundation en global diskusjon for å definere fremtiden til Wikipedia og Wikimedia-bevegelsen innen 2030. Vi kaller den Wikimedia 2030. I løpet av prosessen stilte vi oss spørsmål som: hvor kan vi ønske at Wikipedia, og Wikimedia-bevegelsen, går videre? Hvilke muligheter og utfordringer ligger foran oss? Hvilke trender innen teknologi, utdanning, informasjon og tilgang vil forme fremtiden vår?

Basert på denne diskusjonen og forskningen vår, forener vi oss rundt en retning som vil hjelpe oss med å bygge en mer bærekraftig, robust og engasjert bevegelse som alle som deler vår visjon kan delta i. Vi vil tilpasse oss teknologiske skiftende trender, for å sikre at vi oppfyller brukernes behov og fortsetter å gi pålitelig, transparent og nøytral informasjon. Vi vil invitere nye stemmer til å bli med oss og sikre at alle som ønsker å dele kunnskap på Wikipedia og Wikimedia-nettstedene kan gjøre det. Og vi vil kjempe for retningslinjene og verdiene som har gitt Wikipedia og dens søstersider muligheten til å blomstre. Denne retningen ber oss om å være dristige og eksperimentere i fremtiden, slik vi gjorde før, og den forblir forankret i vårt mål om gratis kunnskap for alle.

For å lese mer om Wikimedia 2030 og vår framtidsretning, besøk 2030.wikimedia.org.

Hvordan kan jeg delta i Wikimedia?

Takk for din interesse! Det er flere måter du kan bidra på, som oppført nedenfor.

  • Du kan lese og bruke Wikipedia som din kilde til pålitelig informasjon på over 300 språk.
  • Du kan redigere på Wikipedia – hvis du ønsker å fikse en feil i en artikkel eller legge til en henvisning til en pålitelig kilde, gjør det! Denne veiledningen er nyttig for å komme i gang med din første redigering.
  • Er du en fotograf? Vurdér å dele bildene dine slik at alle kan gjenbruke dem på Wikimedia Commons, som driver mange av bildene du ser på Wikipedia-artikler. Lær mer om hvordan du laster opp bilder her.
  • Du kan følge Wikipedia og Wikimedia på sosiale medier og dele historier som er meningsfulle for deg. Sjekk ut @Wikimedia på Twitter, Facebook og Instagramog @Wikipedia på Twitter, Facebook og Instagram.
  • Er du en utvikler? Du kan bidra med kode til Wikipedia og Wikimedia-nettstedene. Denne veiledningen for nye utviklere er et nyttig sted å komme i gang.

Hvordan kan jeg kontakte Wikimedia Foundation?

Hvis du har spørsmål eller tilbakemeldinger, er det bare å ta kontakt med oss. For spørsmål om donasjon, send en e-post til donate@wikimedia.org.[1]

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 På grunn av mengden forespørsler vi mottar bruker vi Zendesk som en donorresponsplattform. Ved å sende e-post til donate@wikimedia.org forstår du at informasjonen din vil bli behandlet av Zendesk Group i samsvar med Zendesks vilkår. Brukere fra følgende land bør se Avsnitt A i Zendesks retningslinjer for personvern for mer informasjon om Zendesks landsspesifikke praksiser: Australia, Brasil, Canada, Japan, New Zealand og Singapore.