Ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål

Denne side indeholder ofte stillede spørgsmål om Wikimedia Foundation. Andre spørgsmål besvares under Svar. Hvis du ikke kan finde svaret på dit spørgsmål hverken her eller der, er du velkommen til at kontakte os.

Hvad er Wikipedia?

Wikipedia er en online samling af viden. Frivillige redaktører fra hele verden skriver Wikipedia. Den blev lanceret i 2001 og er skabt ved åbent samarbejde: Alle kan redigere Wikipedia når som helst. Redaktører samarbejder om at skrive om stort set ethvert emne, fra oldtidshistorie til videnskab til kunst. Wikipedia findes på hundredvis af sprog og har over 59 millioner artikler. Wikipedia er fuldstændig nonprofit, uafhængig og vedligeholdes af folk som dig selv. Der kræves ingen godkendelse eller særlige kvalifikationer for at kunne redigere.

Hvordan forbliver Wikipedia pålidelig og neutral?

Wikipedias frivillige redaktører henviser til pålidelige publikationer, der understøtter Wikipedias indhold, så læsere kan bekræfte fakta med kilden. For at indholdet kan forblive på Wikipedia, skal det skrives fra et neutralt synspunkt og tilskrives pålidelige kilder. Redaktører bruger også mekanismer som f.eks. bots og overvågningsværktøjer til regelmæssigt at gennemgå redigeringer foretaget i Wikipedia. Gennem disse bestræbelser forbliver Wikipedia pålidelig og neutral. Wikipedia er baseret på en åben model, så indholdet konstant udvikler sig, øges og forbedres med tiden. Du kan også følge diskussionerne om ændringer. Desværre sker der af og til hærværk i Wikipedia-artikler. Langt de fleste redaktører bidrager dog i god tro. Det meste hærværk på webstedet fjernes hurtigt, ofte i løbet af få sekunder.

Hvad er Wikimedia Foundation?

Wikimedia Foundation er den nonprofitorganisation, der understøtter Wikipedia, de andre Wikimedia-websteder med fri viden og vores mission om fri viden for alle. Det gør vi ved at sørge for, at Wikimedia-webstederne er hurtige, sikre og tilgængelige for alle, ved at forsvare Wikipedia og vores frivillige redaktører mod juridiske trusler, udvikle nye funktioner og værktøjer for at gøre det nemt at læse, redigere og dele viden fra Wikimedia-websteder, og ved at støtte fællesskaber af redaktører, der bidrager til Wikipedia og Wikimedia-webstederne. Vi hjælper også med at bringe ny viden online, reducere adgangsbarrierer og gøre det nemmere for alle at dele det, som de ved.

Wikimedia Foundation er en 501(c)(3) nonprofitorganisation, som er fritaget fra skat, med kontorer i San Francisco, Californien, USA.

Hvilke andre Wikimedia-projekter med fri viden, støtter I?

Foruden Wikipedia, støtter Wikimedia Foundation en række projekter med fri viden, herunder:

  • Wikimedia Commons – et datalager, der indeholder billeder, video- og mediefiler med fri licens
  • Wiktionary – en gratis flersproget ordbog
  • Wikiquote – en ressource med citater fra bemærkelsesværdige mennesker og kreative værker
  • Wikibooks – en samling af bøger, som omfatter kommenterede tekster, vejledninger, lærebøger og meget mere
  • Wikisource – en samling af primære kildematerialer samt oversættelser af kildetekster
  • Wikispecies – en artsfortegnelse, der dækker Animalia, Plantae, Fungi, Bakteria, Archaea, Protista og andre livsformer
  • Wikinews – en samarbejdsbaseret nyhedsressource, hvor alle kan bidrage med rapporter om begivenheder over hele verden
  • Wikiversity – et uddannelsesdatalager, der er dedikeret til læringsressourcer, læringsprojekter og forskning til brug på alle uddannelsesniveauer
  • Wikidata – en samarbejdsbaseret, flersproget struktureret database, der huser oplysninger, der bruges på tværs af Wikimedia-projekter
  • Wikivoyage – en rejseguide til destinationer over hele verden
  • MediaWiki – open source-softwaren bag alle Wikimedia-websteder

Er Wikipedia eller Wikimedia Foundation tilknyttet WikiLeaks?

Wikipedia og Wikimedia Foundation har ingen tilknytning til WikiLeaks. Selvom begge bruger udtrykket “wiki” i deres navn, har de altid været helt separate projekter uden tilknytning til hinanden.

Hvad er Wikimedia Foundation?

Wikimedia Foundation finansieres primært af individuelle eller månedlige donationer fra millioner af enkeltpersoner over hele verden. Den gennemsnitlige donation er omkring 15 US-dollars, og den gennemsnitlige månedlige donation er ca. 4 USD, og vi er taknemmelige for, at så mange mennesker sætter pris på Wikipedia og ønsker at sikre dens fremtid. Vi modtager også donationer gennem tilskud og gaver fra institutioner (se vores side med velgørere for yderligere oplysninger). En lille del af indtægterne kommer også fra de tjenester, der drives af Wikimedia Enterprise (flere oplysninger).

Wikimedia Foundation har 501(c)(3) har status som skattefritaget i USA. Donationer fra andre lande kan også være skattefradragsberettigede (se skattefradragsret for flere oplysninger). Se Måder at give på for oplysninger om, hvordan du foretager en donation via kredit- eller debetkort, PayPal, Amazon og flere andre metoder. Hvis du har spørgsmål, bedes du kontakte os på donate@wikimedia.org.[1].

Hvorfor skal jeg donere, og hvad går mine penge til?

I løbet af de sidste 20 år er Wikipedia blevet en pålidelig informationskilde, som millioner af mennesker stoler på hver dag. Med mere end 6.700 sidevisninger hvert sekund og mere end 345 redigeringer i minuttet er Wikipedia et af de 10 førende websteder i verden og det eneste større websted, der drives af en nonprofitorganisation, Wikimedia Foundation.

I modsætning til andre førende websteder finansieres Wikipedia ikke gennem reklamer, og det er heller ikke afhængig af at sælge data om brugere med fortjeneste for øje. I stedet er Wikipedia støttet af sine læsere – dvs. folk, der værdsætter Wikipedia og fortsat ønsker at støtte webstedets succes. Den gennemsnitlige individuelle donation er ca. 15 USD og den gennemsnitlige månedlige donation ca. 4 USD. Denne økonomiske model sætter Wikipedia i stand til at forblive neutral og være troværdig og fri for kommercielle interesser.

Her er blot nogle af de måder, hvorpå vi bruger donationer til at bevare Wikipedia og fri viden:

  • Vi leverer en førsteklasses teknisk infrastruktur til et globalt websted – For at opfylde Wikipedia-læsernes behov over hele verden driver vi en international teknologisk infrastruktur, der kan sammenlignes med verdens største kommercielle websteder. Dette omfatter hosting omkostninger såsom at holde vores servere kørende, samt betydeligt, løbende teknisk arbejde for at sikre, at Wikipedia er pålidelig, sikker, indlæses hurtigt og beskytter dit privatliv.
  • Vi sørger for, at du kan få adgang til Wikipedia på alle sprog og fra alle enheder - Donationer giver os også mulighed for at tilegne tekniske ressourcer for at sikre, at du kan få adgang til Wikipedia på dit foretrukne sprog og fra din foretrukne enhed, uanset hvor du befinder dig i verden - fra et modem til en helt ny smartphone. De fleste større websteder understøtter i gennemsnit 50-100 sprog – Wikipedia understøtter omkring 300 sprog, et tal der vokser hvert år. Når vi regner på det, har vi cirka én medarbejder for hver fire millioner månedlige læsere af Wikipedia.
  • Vi støtter fællesskab styrede projekter for at øge adgangen til pålidelige oplysninger - Vi samarbejder med Wikipedia-frivillige over hele verden ved at støtte deres ideer og hjælpe dem med at bringe mere frividen til verden. Hvert år er omkring 10 % af vores budget specifikt afsat til at støtte samfundsprojekter, der beriger, øger og forbedrer viden i Wikipedia.
  • Forsvar og beskyttelse af fri viden i hele verden - Wikimedia Foundations politik og juridiske bestræbelser hjælper med at sikre, at alle har ret til at få adgang til, dele og skabe viden, mens de forsvarer vores frivillige mod trusler om repressalier og opretholder vores forpligtelse til at ytringsfrihed og åben viden. Vi er fortalere for gratis licenser og open source-software og arbejder på at sikre, at lovene om ophavsret udvikles og ændres, så folk kan dele og bruge viden i større udstrækning. Vi kæmper også mod censur og beskytter alles ret til at tale og lære frit. Støtte til dette arbejde er afgørende for at give brugere allevegne lige adgang til Wikimedia-projekter.

Wikipedias anmodninger om pengeindsamling virker presserende på trods af Wikimedia Foundations store reserve. Hvorfor har du brug for yderligere midler?

Opretholdelse af sunde finansielle reserver samt en velfungerende politik for driftskapital betragtes som best practice for organisationer af alle typer. Wikimedia Foundations bestyrelse definerede for nyligt vores politik for driftskapital, der har til formål at opretholde vores arbejde og yde støtte til tilknyttede selskaber og frivillige i tilfælde af uplanlagte udgifter, nødsituationer eller mangel på indtægt. Derudover giver den os mulighed for at have et tilstrækkeligt cashflow til at dække vores udgifter i løbet af året.

Personalets aflønning er en del af dine driftsomkostninger. Kan De forklare, hvordan dette fastsættes?

Alt i alt arbejder mere end 400 mennesker på ingeniørarbejde og produkter hos Wikimedia Foundation, hvor de håndterer den teknologiske infrastruktur for mere end 16 milliarder månedlige sidevisninger. Sammenlignet med de fleste større websteder udretter vi meget med lidt. Derudover arbejder ca. 100 medarbejdere på vores samfundsstøtte og bevillings skabelse; partnerskaber med globale organisationer for at gøre viden mere frit tilgængelig; og juridisk og politisk arbejde, der hjælper med at fremme reformer af ophavsret, forhindre censur og håndhæve ytringsfriheden, og sikre, at fortroligheds- og databeskyttelsespolitikker i lande allevegne beskytter vores læsere og redaktører.

Vi ved, at lønningerne varierer i hele verden, og vi ansætter på meget konkurrenceprægede markeder. Samtidig er vi en nonprofitorganisation. Som sådan bestræber vi os på at være retfærdige og justere for inflation og indkomstforskelle, samtidig med at vi yder en rimelig kompensation til alle.

Hvordan kan jeg donere?

Der er flere måder, du kan donere til Wikimedia Foundation på for at støtte Wikipedia og fri viden. Den mest almindelige måde er at bruge et hvilket som helst større kredit- eller betalingskort (VISA, Mastercard, Discover eller American Express) via PayPal, bankoverførsel, Apple Pay, Google Pay eller Venmo. For andre måder at bidrage på, herunder via en automatisk månedlig donation, check eller postanvisning eller via lønfradrag, bedes du besøge vores side Måder at give på. Der accepteres mange forskellige valutaer.

Hvad er jeres databeskyttelsespolitik for donorer?

Vi er forpligtede til at beskytte vores støtteyderes databeskyttelsesrettigheder og vil aldrig sælge, handle med eller udleje dine ikke-offentlige personoplysninger. Se venligst vores Databeskyttelsespolitik for donorer for alle oplysninger.

Er mine donationer skattefradragsberettigede?

Nogle donationer til Wikimedia Foundation kan være skattefradragsberettigede. Besøg vores side skattefradragsret for at få mere at vide.

Hvad er jeres refunderingspolitik?

Hvis du af en eller anden grund ønsker at få din donation refunderet, bedes du kontakte os via e-mail på donate@wikimedia.org[1] og medtage følgende oplysninger:

  • Donorens fulde navn
  • Dato for donation — Alle anmodninger om refundering skal foretages inden for 90 dage efter donation
  • Beløb doneret
  • Anvendt betalingsmetode — Medtag ikke kreditkortnumre i din e-mail
  • Oprindelsesland
  • Årsag til refunderingen

Alle refunderinger behandles så hurtigt som muligt, men behandlingstider kan variere afhængigt af betalingsmetoden. Bemærk venligst: Nogle betalingsmetoder understøtter muligvis ikke refunderinger eller kræver, at refunderinger foretages via den anvendte betalingsmetode (kort), og der vil blive anmodet om yderligere oplysninger for at behandle din refundering.

Hvorfor ser jeg fundraisingbannere på Wikipedia, selv om jeg allerede har doneret for nylig?

Webstedet har ikke adgang til din tidligere donationshistorik, så det vil desværre ikke anerkende, at du allerede har vist din støtte. Donationsbannere er beregnet til at blive vist til donorer, der har aktiveret cookies i deres browser, og til at blive skjult, efter at banneret er blevet vist et par gange eller efter en donation. Hvorvidt banneret skjules afhænger dog af en cookie, som vi indsætter i browseren. Skjulning af banner fungerer ikke, hvis du rydder din browsers cache, sletter cookies eller ændrer browsere eller computere.

Du har flere valgmuligheder for at skjule fundraisingbannerne fremover:

  • Hvis du klikker på "Allerede doneret", "X" eller "Luk" på et banner, skjules det i en uge. Bemærk, at denne adfærd ikke gælder for det første banner, du ser, men for alle bannere derefter.
  • Hvis du vender tilbage til “Siden Tak”, giver den browsercookien en mulighed for at blive genindsat. Hvis du læser Wikipedia på flere enheder, bedes du besøge denne side på hver af dem for at undertrykke bannerne.
  • Du kan også oprette en konto på Wikipedia – bannere vises som regel ikke til brugere, der logger ind på Wikipedia-konti. Du kan finde flere oplysninger om oprettelse af en konto her.

Hvorfor har jeg modtaget en e-mail om indsamling, selv om jeg allerede har doneret for nylig?

Hvis du har modtaget en fundraising-e-mail, selvom du har doneret for nylig, skyldes det generelt én af flere ting:

  • Vi har mere end én e-mailadresse for dig i vores optegnelser
  • Du donerede inden for en dag før vores e-mails blev sendt: scanningen, som vi bruger til at bortfiltrere nylige donorer, kan ikke fange donationer, som blev foretaget dagen før e-mailen blev sendt;
  • Du donerede enten via en metode, der er længere om at nå vores system såsom en check eller en bankoverførsel, eller en metode, som vi modtager samlet (uden din e-mailadresse), såsom PayPal Giving Fund, Amazon Smile eller Humble Bundle.

Hvis du ønsker at afmelde en e-mailadresse, kan du klikke på afmeldingslinket i bunden af fundraising-e-mailen eller sende en afmeldingsanmodning til donate@wikimedia.org.[1] Vi sender generelt fundraising-e-mails omkring et år efter din seneste donation. Vi sender meget få e-mails til donorer i forhold til andre nonprofitorganisationer. Hvis du donerer som svar på en fundraising-e-mail, sender vi dig ikke e-mails med donationsanmodninger igen før omkring samme tid næste år.

Hvorfor er der ingen annoncer på Wikipedia?

Vi betragter ikke reklamer som en indtægtskilde. Vi mener ikke, at reklamer hører til i et projekt, der er dedikeret til fri, pålidelig og neutral viden. Introduktion af kommercielle interesser kan bringe Wikipedias pålidelighed i fare som en neutral informationskilde.

Vi er ikke imod online reklamer, og vi er heller ikke imod andre organisationer, der hoster reklamer. Vi ved bare, at reklamer ikke er passende i et projekt, der er dedikeret til uddannelse og viden – og især et, der stræber efter balance og neutralitet.

Hvor kan jeg finde flere økonomiske oplysninger?

Wikimedia Foundations årsrapport dækker det foregående regnskabsår. Rapporten inkluderer nogle af stemmerne fra de hundredtusinder af mennesker, der gør Wikimedia-bevægelsen mulig.

Wikimedia Foundations årlige plan beskriver vores budget for indeværende regnskabsår. Den indeholder en opsummering af vores strategiske mål som organisation, økonomiske detaljer om udgifter og indtægter samt detaljerede forklaringer og risikoanalyse.

Hvad er Wikimedia Endowment?

Wikimedia Endowment er en permanent opbevaringsfond, der genererer indtægter til at støtte drift og aktiviteter i forbindelse med Wikimedia-projekter fremover. Det er en 501(c)(3) velgørenhedsorganisation med hovedsæde i USA. I tider med velstand vil Wikimedia Endowment fungere som en kilde til vækst og innovation. I hårde økonomiske tider vil Endowment hjælpe med at finansiere den kritiske drift, der holder Wikimedia-projekterne i gang. Baseret på samtaler med donorer finansierer bidrag fra Endowment i øjeblikket teknisk innovation, så Wikimedia-projekterne fortsat er relevante i en tid med hurtige teknologiske forandringer. Du kan læse mere om Wikimedia Endowment på wikimediaendowment.org.

Hvad er Wikimedia Enterprise?

Wikimedia Enterprise er et helejet LLC (selskab med begrænset ansvar), der leverer tjenester til anvendelse af tredjepartsindhold, der leveres via 'API'er (programmeringsgrænseflader til applikationer). Dette giver adgang til Wikimedia-indhold i store mængder, med høj pålidelighed, er designet til kommercielle organisationers behov, f.eks. søgemaskiner, stemme assistenter og nystartede teknologivirksomheder. Ved at lade tjenester, der er optimeret til kommercielle brugere, blive betalt af disse brugere, sikres det, at alle penge, der doneres til Wikimedia Foundation, går direkte til at støtte tjenester for vores community for frivillige og læsere. Du kan få mere at vide om Wikimedia Enterprise på enterprise.wikimedia.com.

Hvad er forskellen mellem Wikimedia Foundation og Wikimedia-afdelingerne?

Wikimedia Foundation er den nonprofit-organisation, der understøtter Wikipedia, Wikimedia-projekter og Wikimedias mission om frit tilgængelig viden globalt. Organisationen er vært for Wikipedia, Wikimedia-projekterne, udvikler softwareoplevelser til læsning, bidrag og deling af Wikimedia-indhold, støtter de frivillige communities og partnere, der gør Wikimedia muligt, og arbejder for politikker, der gør det muligt for Wikimedia og frit tilgængelig viden at trives. Derfor kører fonden internationale indsamlingskampagner for at imødekomme det globale vidensbehov.

Wikimedia-lokalafdelinger er uafhængige, velgørende organisationer, der støtter og promoverer Wikipedia og andre Wikimedia-projekter i et bestemt geografisk område. Mens Wikimedia Foundation og Wikimedia-lokalafdelinger samarbejder i vores fælles mission om frit tilgængelig viden, er de ikke en juridisk repræsentation af Wikimedia Foundation, og hver afdeling arbejder uafhængigt med deres eget personale, bestyrelse og organisationsplan. Nogle afdelinger kører også deres egne indsamlingskampagner, og disse er ofte fradragsberettigede i deres land.

Hvad er planerne for Wikimedias fremtid? Hvad er jeres mål?

I begyndelsen af 2017 startede Wikimedia Foundation en global diskussion for at definere fremtiden for Wikipedia og Wikimedia-bevægelsen i år 2030. Vi kalder det Wikimedia 2030. I løbet af hele processen stillede vi os selv spørgsmål som for eksempel, hvad ønsker vi for Wikipedia og Wikimedia-bevægelsen i fremtiden? Hvilke muligheder og udfordringer ligger forude for os? Hvilke tendenser inden for teknologi, uddannelse, information og adgang vil forme vores fremtid?

Baseret på denne diskussion og vores forskning står vi sammen om at vælge en retning, der vil hjælpe os med at opbygge en mere bæredygtig, robust og engageret bevægelse, som alle, der deler vores vision, kan deltage i. Vi vil tilpasse os de skiftende teknologiske tendenser for at sikre, at vi opfylder vores brugeres behov og fortsætter med at levere pålidelige, gennemsigtige og neutrale oplysninger. Vi vil invitere nye stemmer til at slutte sig til os og sikre, at alle, der ønsker at dele viden på Wikipedia og Wikimedia-webstederne, kan gøre det. Og vi vil være fortalere for de politikker og værdier, der har givet Wikipedia og vores søsterwebsteder mulighed for at trives. Denne retning kræver, at vi er dristige og eksperimenterer i fremtiden, som vi har gjort det tidligere, og som det stadig er rodfæstet i vores mission om fri viden for alle.

Hvis du vil læse mere om Wikimedia 2030 og retningen for vores fremtid, bedes du besøge 2030.wikimedia.org.

Hvordan kan jeg deltage i Wikimedia?

Tak for din interesse! Du kan bidrage på flere måder, som anført nedenfor.

  • Du kan læse og bruge Wikipedia som din kilde til troværdig information på mere end 300 sprog.
  • Du kan foretage en redigering på Wikipedia - hvis du vil rette en fejl i en artikel eller tilføje et citat til en betroet kilde, skal du gøre det! Denne guide er nyttig til at komme i gang med din første redigering.
  • Er du fotograf? Overvej at dele dine billeder, så alle kan genbruge dem på Wikimedia Commons, som er kilde til mange af de billeder, du ser i Wikipedia-artikler. Lær mere om, hvordan du uploader billeder her.
  • Du kan følge Wikipedia og Wikimedia på sociale medier og dele historier, der giver mening for dig. Se @Wikimedia på Twitter, Facebook, og Instagram og @Wikipedia on Twitter, Facebook, og Instagram.
  • Er du programudvikler? Du kan bidrage med kode til Wikipedia og Wikimedia-webstederne. Denne guide til nye programudviklere er et godt sted at starte.

Hvordan kan jeg kontakte Wikimedia Foundation?

Hvis du har spørgsmål eller feedback, er du velkommen til at kontakte os. Hvis du har spørgsmål vedrørende donationer, kan du sende en e-mail til donate@wikimedia.org.[1].

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 På grund af mængden af henvendelser, vi modtager, bruger vi Zendesk som en platform til at svare vores donorer. Ved at sende e-mail til donate@wikimedia.org indvilliger du i, at dine oplysninger bliver behandlet af Zendesk Group i overensstemmelse medZendesks vilkår. Brugere fra følgende lande bør jævnføre afsnit A i Zendesks politik om beskyttelse af personlige oplysninger for mere information om Zendesks landespecifikke praksis: Australien, Brasilien, Canada, Japan, New Zealand og Singapore.