FAQ/sv: Difference between revisions

Content deleted Content added
drafting
 
No edit summary
Line 40:
== Hur finansieras Wikimedia Foundation? ==
 
Wikimedia Foundation finansieras främst genom [https://donate.wikimedia.org/?uselang=sv&utm_medium=donatewiki_page&utm_campaign=donate_link&utm_source=FAQ bidrag] från miljontals människor runt om i världen. Den genomsnittliga gåvan motsvarar cirka 125 svenska kronor, och vi är tacksamma för att så många människor värderar Wikipedia och vill slå vakt om dess framtid. Vi tar också emot stöd i form bidrag och gåvor från institutioner. (Se vår [https://wikimediafoundation.org/support/benefactors/ lista över bidragsgivare] för mer information.)
 
Wikimedia Foundation har status som en 501(c)(3)-organisation enligt amerikansk lag, vilket innebär att det är skattebefriat i USA. Penningbidrag från andra länder kan också vara avdragsgilla – på [[{{LocalPage|Tax deductibility}}|sidan om avdragsmöjligheter]] finns mer information. På [[{{LocalPage|Ways to Give}}|sidan om gåvometoder]] får du reda på hur du kan lämna bidrag via kredit- eller betalkort, PayPal, Amazon och andra kanaler. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss på [mailto:donate@wikimedia.org donate@wikimedia.[1org].<ref name="zd"/>
 
== Varför ska jag lämna en gåva och vad används mina pengar till? ==
Line 52:
Till exempel så här använder vi gåvorna för att bibehålla Wikipedia och erbjuda fri kunskap:
 
* '''Vi tillhandahåller teknisk infrastruktur i toppklass för en global webbplats''' – För att uppfylla Wikipedia-läsarnas behov runt om i världen har vi en internationell teknisk plattform som är jämförbar med världens största kommersiella webbplatser. Där ingår driften av våra servrar, men även det betydande konstruktionsarbetet för att se till att Wikipedia förblir tillförlitligt, säkert och snabbt samt skyddar din integritet.
* '''Vi gör så att du kan nå Wikipedia på alla dess språk från varje enhet''' – Gåvorna gör det också möjligt för oss att avsätta tekniska resurser så att du kan utnyttja Wikipedia på det språk och den enhet du föredrar, oavsett var du befinner dig, och oavsett om du använder en dator med fast telefonlinje, en surfplatta eller en smartphone. De flesta större webbplatser stöder i genomsnitt 50–100 språk – Wikipedia finns på ungefär 300 språk, ett antal som växer varje år. På varje anställd går det ungefär fyra miljoner läsare som använder Wikipedia minst en gång i månaden.
 
* '''Vi stöder projekt för att öka tillgången till pålitlig information''' – Vi samarbetar med Wikipedia-volontärer runt om i världen för att stödja deras idéer och hjälpa dem att erbjuda världen mer kostnadsfri kunskap. Varje år är cirka 10 % av vår budget vikt för gräsrotsprojekt som berikar, utökar och förbättrar kunskapen på Wikipedia.
Vi gör så att du kan nå Wikipedia på alla dess språk från varje enhet – Gåvorna gör det också möjligt för oss att avsätta tekniska resurser så att du kan utnyttja Wikipedia på det språk och den enhet du föredrar, oavsett var du befinner dig, och oavsett om du använder en dator med fast telefonlinje, en surfplatta eller en smartphone. De flesta större webbplatser stöder i genomsnitt 50–100 språk – Wikipedia finns på ungefär 300 språk, ett antal som växer varje år. På varje anställd går det ungefär fyra miljoner läsare som använder Wikipedia minst en gång i månaden.
* '''Vi försvarar och skyddar fri kunskap runt om i världen''' – Wikimedia Foundations policy och juridiska arbete bidrar till att ge alla rätt att få tillgång till, dela och skapa kunskap, samtidigt som vi skyddar våra frivilliga från hot om repressalier samt försvarar yttrandefriheten och rätten till öppen kunskap. Vi förespråkar gratis licenser och programvara med öppen källkod, och vi arbetar för att upphovsrättslagar skapas och reformeras så att människor kan dela och använda kunskap i större utsträckning. Vi bekämpar också censur och verkar för allas rätt att uttrycka sig och lära sig fritt. Stödet för det arbetet är avgörande för att ge användare överallt likvärdig tillgång till Wikimedia-projekt.
 
Vi stöder projekt för att öka tillgången till pålitlig information – Vi samarbetar med Wikipedia-volontärer runt om i världen för att stödja deras idéer och hjälpa dem att erbjuda världen mer kostnadsfri kunskap. Varje år är cirka 10 % av vår budget vikt för gräsrotsprojekt som berikar, utökar och förbättrar kunskapen på Wikipedia.
 
Vi försvarar och skyddar fri kunskap runt om i världen – Wikimedia Foundations policy och juridiska arbete bidrar till att ge alla rätt att få tillgång till, dela och skapa kunskap, samtidigt som vi skyddar våra frivilliga från hot om repressalier samt försvarar yttrandefriheten och rätten till öppen kunskap. Vi förespråkar gratis licenser och programvara med öppen källkod, och vi arbetar för att upphovsrättslagar skapas och reformeras så att människor kan dela och använda kunskap i större utsträckning. Vi bekämpar också censur och verkar för allas rätt att uttrycka sig och lära sig fritt. Stödet för det arbetet är avgörande för att ge användare överallt likvärdig tillgång till Wikimedia-projekt.
 
== Trots Wikimedia Foundations betydande reserv verkar det vara bråttom att få in mer pengar till Wikipedia. Varför behöver ni ytterligare finansiering? ==
Line 72 ⟶ 69:
== Hur gör jag för att lämna ett bidrag? ==
 
Det finns flera sätt att bidra till Wikimedia Foundation för att stödja Wikipedia och fri kunskap. De vanligaste är att betala via kredit- eller betalkort (VISA, Mastercard, Discover eller American Express), PayPal, banköverföring eller Amazon. Det finns även andra sätt att bidra, till exempel via en automatisk månadsgåva, check, postanvisning eller löneavdrag – se [[{{LocalPage|Ways to Give}}|sidan om gåvometoder]]. Många valutor accepteras.
 
== Vad är er integritetspolicy för bidragsgivare? ==
 
Vi åtar oss att skydda våra givares integritet och kommer inte att dela, sälja eller byta din mejladress till/med någon. I vår [[wmf:Donor privacy policy/sv|sekretesspolicy för donatorer]] finns fullständig information.
 
== Är mina gåvor avdragsgilla? ==
 
Vissa bidrag till Wikimedia Foundation kan vara skattemässigt avdragsgilla. Besök [[{{LocalPage|Tax deductibility}}|sidan om avdragsmöjligheter]] för mer information.
 
== Vad har ni för återbetalningspolicy? ==
 
Om du av någon anledning vill att din gåva ska återbetalas, kontakta oss på [mailto:donate@wikimedia.org donate@wikimedia.org[1]<ref name="zd"/>. Följande information ska ingå:
 
* bidragsgivarens fullständiga namn
* gåvans datum – alla ansökningar om återbetalning måste göras inom 90 dagar
 
* gåvobelopp
gåvans datum – alla ansökningar om återbetalning måste göras inom 90 dagar
* betalningsmetod som använts – '''men ange inte kreditkortsnummer i mejlet'''
 
* ursprungsland
gåvobelopp
* orsak till återbetalningen
 
betalningsmetod som använts – men ange inte kreditkortsnummer i mejlet
 
ursprungsland
 
orsak till återbetalningen
 
Alla återbetalningar kommer att behandlas så snabbt som möjligt, men handläggningstiderna kan variera beroende på betalningsmetod. Observera att vissa betalningsmetoder kanske inte stöder återbetalningar eller kräver återbetalningar via den betalningsmetod (kort) som använts. Det kan också krävas ytterligare information för att behandla din återbetalning.
Line 106 ⟶ 98:
Det finns flera alternativ för att dölja insamlingsmeddelanden i framtiden:
 
* Om du klickar på X- eller Stäng-knappen i ett meddelande döljs det i en vecka. Det gäller dock inte det första meddelande du ser.
* Återvänder du till [https://thankyou.wikipedia.org/wiki/Thank_You/sv ”Tack”-sidan] kan cookien sparas på nytt. Om du använder Wikipedia på flera enheter måste du besöka den här sidan från var och en av dem för att slippa meddelandena.
 
* Du kan också skapa ett konto på Wikipedia – meddelanden visas normalt inte för användare som loggar in på Wikipedia-konton. Mer information om hur du skapar ett konto finns [https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Varf%C3%B6r_skapa_ett_anv%C3%A4ndarkonto%3F här].
Återvänder du till ”Tack”-sidan kan cookien sparas på nytt. Om du använder Wikipedia på flera enheter måste du besöka den här sidan från var och en av dem för att slippa meddelandena.
 
Du kan också skapa ett konto på Wikipedia – meddelanden visas normalt inte för användare som loggar in på Wikipedia-konton. Mer information om hur du skapar ett konto finns här.
 
== Varför har jag fått mejl om insamling trots att jag nyligen har lämnat ett bidrag? ==
Line 116 ⟶ 106:
Om du har fått ett mejl med en förfrågan om bidrag trots att du nyligen har bidragit, beror det i allmänhet på något av följande:
 
* Vi har flera mejladresser till dig i våra register.
* Du lämnade ditt bidrag mindre än ett dygn innan mejlet skickades. Den skanning vi använder för att filtrera bort nya bidragsgivare kan inte se gåvor från dagen innan mejlet skickades.
* Din gåva skickades antingen med en metod som tar längre tid att nå våra system, som en check eller banköverföring, eller med en metod som för över gåvan tillsammans med andra bidrag (utan din mejladress), såsom PayPal Giving Fund, Amazon Smile eller Humble Bundle.
 
Om du vill avsluta prenumerationen för en mejladress kan du klicka på länken för att avsluta prenumerationen längst ned i mejlet, eller skicka en begäran om att avsluta prenumerationen till [mailto:donate@wikimedia.org donate@wikimedia.[1org].<ref name="zd"/> Vi skickar vanligtvis mejl om insamlingar ungefär ett år efter din senaste gåva. Jämfört med andra ideella organisationer skickar vi väldigt få mejl till bidragsgivare. Om du lämnar bidrag som svar på ett förfrågningsmejl kommer vi inte att skicka dig någon ny förfrågan förrän ungefär samma tid nästa år.
Du lämnade ditt bidrag mindre än ett dygn innan mejlet skickades. Den skanning vi använder för att filtrera bort nya bidragsgivare kan inte se gåvor från dagen innan mejlet skickades.
 
Din gåva skickades antingen med en metod som tar längre tid att nå våra system, som en check eller banköverföring, eller med en metod som för över gåvan tillsammans med andra bidrag (utan din mejladress), såsom PayPal Giving Fund, Amazon Smile eller Humble Bundle.
 
Om du vill avsluta prenumerationen för en mejladress kan du klicka på länken för att avsluta prenumerationen längst ned i mejlet, eller skicka en begäran om att avsluta prenumerationen till donate@wikimedia.org.[1] Vi skickar vanligtvis mejl om insamlingar ungefär ett år efter din senaste gåva. Jämfört med andra ideella organisationer skickar vi väldigt få mejl till bidragsgivare. Om du lämnar bidrag som svar på ett förfrågningsmejl kommer vi inte att skicka dig någon ny förfrågan förrän ungefär samma tid nästa år.
 
== Varför finns det ingen reklam på Wikipedia? ==
Line 132 ⟶ 120:
== Var kan jag hitta ytterligare finansiell information? ==
 
Wikimedia Foundations '''[https://annual.wikimedia.org årsredovisning]''' omfattar det föregående räkenskapsåret. Där hörs rösterna från några av de hundratusentals människor som möjliggör Wikimedia-rörelsen.
 
Wikimedia Foundations '''[[m:Wikimedia Foundation Annual Plan|årsplan]]''' beskriver vår budget för innevarande räkenskapsår. Den innehåller en sammanfattning av våra strategiska mål som organisation, ekonomisk information om kostnader och intäkter samt detaljerade förklaringar och riskanalyser.
 
== Vad är Wikimedias gåvofond? ==
 
Wikimedias gåvofond skapades 2016 för att fungera som en permanent förvaringsfond. Syftet är att ge varaktig avkastning till stöd för Wikimedia-projektets verksamhet. Donationer till Wikimedias gåvofond placeras i en separat fond och investeras för att växa över tid. Gåvofonden förvaltas av Tides Foundation och övervakas av en oberoende rådgivande kommitté. Vid säkrad finansiering kommer intäkterna från gåvofonden att utgöra ett viktigt tillskott till Wikipedia och dess systerprojekt, vilket innebär trygghet för och tilltro till Wikipedias utbud och uppdrag under många år framöver. Du hittar mer information om Wikimedias gåvofond på '''[https://wikimediaendowment.org/ wikimediaendowment.org]'''.
 
== Vilka är planerna för Wikimedias framtid? Vart är ni på väg? ==
 
I början av 2017 startade Wikimedia Foundation en global diskussion för att staka ut framtiden för Wikipedia och Wikimedia-rörelsen fram till år 2030. Vi kallar den '''[[m:Wikimedia 2030|Wikimedia 2030]]'''. Under den processen tog vi upp frågor som: Hur vill vi att Wikipedia och Wikimedia-rörelsen ska utvecklas? Vilka möjligheter och utmaningar ligger framför oss? Vilka trender inom teknik, utbildning, information och åtkomst kommer att forma vår framtid?
 
Baserat på denna diskussion och vår forskning förenar vi oss kring en strategi som kommer att hjälpa oss att bygga en mer hållbar, uthållig och engagerad rörelse som alla som delar vår vision kan gå med i. Vi kommer att anpassa oss till skiftande trender inom tekniken för att uppfylla våra användares behov och ska fortsätta att erbjuda tillförlitlig, transparent och neutral information. Vi kommer att bjuda in nya röster att ansluta sig till oss och se till att alla som vill dela kunskap på Wikipedia och Wikimedias webbplatser kan göra det. Vi kommer även att försvara de policyer och värderingar som har gjort det möjligt för Wikipedia och dess systerwebbplatser att blomstra. Vår strategi kräver att vi är djärva och experimenterar, precis som vi gjort tidigare. Den är och förblir en grundbult i vårt uppdrag att tillhandahålla gratis kunskap för alla.
 
Mer om Wikimedia 2030 och strategin för vår framtid finns på 2030.wikimedia.org.
 
Baserat på denna diskussion och vår forskning förenar vi oss kring en strategi som kommer att hjälpa oss att bygga '''en mer hållbar, uthållig och engagerad rörelse''' som alla som delar vår vision kan gå med i. Vi kommer att anpassa oss till skiftande trender inom tekniken för att uppfylla våra användares behov och ska fortsätta att erbjuda tillförlitlig, transparent och neutral information. Vi kommer att bjuda in nya röster att ansluta sig till oss och se till att alla som vill dela kunskap på Wikipedia och Wikimedias webbplatser kan göra det. Vi kommer även att försvara de policyer och värderingar som har gjort det möjligt för Wikipedia och dess systerwebbplatser att blomstra. Vår strategi kräver att vi är djärva och experimenterar, precis som vi gjort tidigare. Den är och förblir en grundbult i vårt uppdrag att tillhandahålla gratis kunskap för alla.
 
Mer om Wikimedia 2030 och strategin för vår framtid finns på '''[https://2030.wikimedia.org 2030.wikimedia.org]'''.
 
== Hur kan jag medverka i Wikimedia? ==
Line 154 ⟶ 140:
Först vill vi tacka för ditt intresse att stödja Wikipedia! Vi förstår alla inte har möjlighet att bidra med penninggåvor, och det är okej. Wikipedia kommer alltid att vara gratis för alla, och det finns flera sätt att bidra till Wikipedia.
 
* Du kan läsa och använda Wikipedia som din källa för tillförlitlig information på mer än 300 språk.
* Du kan redigera på Wikipedia – om du vill rätta till ett misstag i en artikel eller lägga till en hänvisning till en betrodd källa så gör gärna det! [[w:sv:Wikipedia:Introduktion|Den här guiden]] hjälper dig att komma igång med din första redigering.
 
* Är du fotograf? Då kanske du vill göra dina foton tillgängliga på Wikimedia Commons, varifrån många av de bilder du ser i Wikipedia-artiklar kommer. Läs mer om hur du laddar upp foton [[c:Commons:First_steps/Uploading_files/sv|här]].
Du kan redigera på Wikipedia – om du vill rätta till ett misstag i en artikel eller lägga till en hänvisning till en betrodd källa så gör gärna det! Den här guiden hjälper dig att komma igång med din första redigering.
* Du kan följa Wikipedia och Wikimedia på sociala medier och dela berättelser som är meningsfulla för dig. Ta en titt på @Wikimedia på [https://twitter.com/wikimedia Twitter], [https://www.facebook.com/wikimediafoundation Facebook] och [https://www.instagram.com/wikimediafoundation Instagram], och @Wikipedia på [https://twitter.com/wikipedia Twitter], [https://www.facebook.com/wikipedia Facebook] och [https://www.instagram.com/wikipedia Instagram].
 
* Är du utvecklare? Då kan du bidra med kod till Wikipedias och Wikimedias webbplatser. Med hjälp av [[mw:New Developers|guiden för nya utvecklare]] lär du dig komma igång.
Är du fotograf? Då kanske du vill göra dina foton tillgängliga på Wikimedia Commons, varifrån många av de bilder du ser i Wikipedia-artiklar kommer. Läs mer om hur du laddar upp foton här.
 
Du kan följa Wikipedia och Wikimedia på sociala medier och dela berättelser som är meningsfulla för dig. Ta en titt på @Wikimedia på Twitter, Facebook och Instagram, och @Wikipedia på Twitter, Facebook och Instagram.
 
Är du utvecklare? Då kan du bidra med kod till Wikipedias och Wikimedias webbplatser. Med hjälp av guiden för nya utvecklare lär du dig komma igång.
 
 
 
== Hur kontaktar jag Wikimedia Foundation? ==
 
Du är välkommen att [https://wikimediafoundation.org/about/contact/ kontakta oss] om du har frågor eller funderingar. Frågor om gåvor skickar du till [mailto:donate@wikimedia.org donate@wikimedia.[1org].<ref name="zd"/>
 
<references/>
<ref name="zd">På grund av mängden förfrågningar vi får använder vi [[w:Zendesk|]] som plattform för respons från bidragsgivare. Genom att mejla till donate@wikimedia.org godkänner du att dina uppgifter kommer att behandlas av Zendesk-koncernen i enlighet med Zendesks [https://www.zendesk.com/company/customers-partners/privacy-policy/ villkor]. Användare från följande länder bör läsa avsnitt A i Zendesks [https://www.zendesk.com/company/customers-partners/master-subscription-agreement/#region-specific-terms integritetspolicy] för mer information om Zendesks landsspecifika praxis: Australien, Brasilien, Kanada, Japan, Nya Zeeland och Singapore.</ref>
</references>
 
{{Support Page end}}