FAQ/ca: Difference between revisions

Content deleted Content added
Updates according to yearly refresh of Donor Support Pages
No edit summary
 
(3 intermediate revisions by one other user not shown)
Line 5:
== En què consisteix la Viquipèdia? ==
 
[https://www.wikipedia.org Wikipedia] és un conjunt de coneixements en línia, escrits per editors voluntaris d’arreu del món. És una creació col·laborativa creada el 2001: qualsevol persona la pot editar en qualsevol moment. Els editors col·laboren escrivint sobre pràcticament qualsevol tema, des de la història antiga, a la ciència o les arts. La Viquipèdia està disponible en centenars d'idiomes i té més de 4559 milions d'articles. Es tracta d’una organització sense ànim de lucre, independent, i que es manté gràcies a persones quotidianes com tu. No necessites cap aprovació ni qualificacions especials per a editar.
 
== Com s’aconsegueix que la Viquipèdia sigui fiable i neutral? ==
Line 40:
== Com es finança la Wikimedia Foundation? ==
 
La Wikimedia Foundation es finança principalment gràcies a [https://donate.wikimedia.org/?uselang=ca&utm_mediumwmf_medium=donatewiki_page&utm_campaignwmf_campaign=donate_link&utm_sourcewmf_source=FAQ donations] individuals (i puntals) o mensuals de milions de persones d’arreu del món. La donació mitjana és de gairebé 13 euros i la donació mensual mitjana d’uns 4 euros, i apreciem que tantes persones reconeguin el valor de la Viquipèdia i vulguin assegurar el seu futur. També rebem donacions a través de subvencions i regals (per a més informació, consulta la nostra [https://wikimediafoundation.org/support/benefactors/ pàgina de benefactors]). Una petita part dels ingressos també s’obtenen a través dels serveis operats per Wikimedia Enterprise ([[#Què és Wikimedia Enterprise?|més informació]]).
 
La Wikimedia Foundation està exempta d’impostos, de conformitat amb la disposició 501(c)(3) de la llei d’impostos federals estatunidenca. Les donacions rebudes des d'altres països també són deduïbles (per a més informació, consulta [[{{LocalPage|Tax deductibility|ca}}|deduccions fiscals]]. Si vols saber més sobre com fer una donació a través de targeta de crèdit o de dèbit, PayPal, Amazon o d’altres mètodes, consulta la pàgina [[{{LocalPage|Ways_to_Give|ca}}|Com fer un donatiu]]. Si tens alguna pregunta, posa’t en contacte amb nosaltres a [mailto:donate@wikimedia.org donate@wikimedia.org].<ref name="zd"/>
Line 46:
== Per què hauria de donar els meus diners i a on van a parar? ==
 
Durant els últims vint anys, la Viquipèdia s'ha convertit en una font fiable d'informació en què milions de persones confien a diari. Amb més de 6700 d’accessos a la pàgina per segon i més de 350345 edicions per minut, la Viquipèdia és un dels deu principals llocs web al món i l'únic gestionat per una organització sense ànim de lucre: la Wikimedia Foundation.
 
A diferència d'altres llocs web principals, la Viquipèdia no es finança a través de publicitat, ni tampoc depèn de la venda de les dades dels usuaris amb finalitat lucrativa. Ans al contrari, la Viquipèdia està finançada pels seus lectors: per les persones que reconeixen el seu valor i que volen seguir recolzant-la en el seu desenvolupament fent donacions, laindividuals mitjanamitjanes ded’uns les13 qualseuros ési demensuals gairebémitjanes 13d’uns 4 euros. Aquest model financer permet que la Viquipèdia pugui seguir sent neutral, fiable i no tingui interessos comercials.
 
Tot seguit recollim alguns exemples de com utilitzem les donacions per tal de mantenir la Viquipèdia i el coneixement gratuïts:
Line 59:
== Des de la Viquipèdia es sol·licita la recaptació de fons amb urgència, malgrat que la Wikimedia Foundation disposa de reserves considerables. Per què es necessita finançament addicional? ==
 
Mantenir reserves financeres saludables i tenir una política de capital de treball es considera una [https://www.councilofnonprofits.org/tools-resources/operating-reserves-nonprofits pràctica recomanada] per a organitzacions de tot tipus. El Consell d'Administració de la Wikimedia Foundation ha definit recentment la nostra [https://foundation.wikimedia.org/wiki/Resolution:Setting_Working_Capital_Reserve_Target política de capital de treball], que està dissenyada per sostenir el nostre treball i proporcionar suport a afiliats i voluntaris en cas de despeses no planificades, emergències o dèficits d'ingressos. A mès, aquesta política també ens permet disposar d’un flux d’efectiu suficient per cobrir les nostres despeses durant tot l’any.
Tenim sort de tenir reserves. Aquests fons no són els que utilitzem a diari; només s’hi pot accedir en circumstàncies excepcionals, com ara en una crisi econòmica. La Viquipèdia i els seus projectes són recursos fonamentals dels quals el món depèn en el seu dia a dia. Els nostres fons reservats estan destinats a garantir que puguem seguir sent sostenibles fins i tot si es produís la pitjor de les situacions. El nostre pressupost operatiu i el pla anual es desenvolupen a través d’un procés obert i transparent, subjecte a les opinions dels voluntaris de la Viquipèdia, així com a l'aprovació de la Junta. Els detalls del nostre pressupost i del pla sempre són públics per si es volen consultar.
 
== La remuneració del personal s’inclou en els costos operatius. Podeu explicar com es determina? ==
 
A la Wikimedia Foundation, tant a l’enginyeria com en el producte, hi treballen més de 400 persones que gestionen una infraestructura tecnològica que permet aconseguir vintsetze mil milions d’accessos mensuals a la pàgina. En comparació amb la majoria dels principals llocs web, aconseguim molt amb ben poc. A més, disposem d’aproximadament cent persones que treballen en el suport comunitari i en les subvencions; tenim associacions amb organitzacions globals per tal d’aconseguir que el coneixement sigui d’accés gratuït; a més d’una labor jurídica i política que ajuda a defensar la reforma dels drets d'autor, evitar la censura i mantenir la llibertat d’expressió, alhora que garanteix que les polítiques de privadesa i seguretat als països d’arreu del món protegeixin als nostres lectors i editors.
 
Sabem que els salaris varien segons els països i contractem en mercats molt competitius. Al mateix temps, som una organització sense ànim de lucre. Com a tal, ens esforcem per a ser justos i mirem d’ajustar la desigualtat entre ingressos i inflació mitjançant una remuneració equitativa per a tothom.
Line 69:
== Com puc fer una donació? ==
 
Hi ha diverses formes per a fer una donació a la Wikimedia Foundation per tal de recolzar la Viquipèdia i el coneixement gratuït. Les més comunes són mitjançant les principals targetes de crèdit o dèbit (VISA, Mastercard, Discover o American Express), utilitzant PayPal, via transferència bancària, iApple aPay, travésGoogle Pay i d'AmazonVenmo. Per altres formes de contribuir, inclosos els regals mensuals automàtics, els xecs o els girs postals, així com les deduccions de la nòmina, visita la nostra pàgina [[{{LocalPage|Ways_to_Give|ca}}|Com fer un donatiu]]. S’accepten la majoria de divises.
 
== Quina és la política de privadesa per a les persones que fan una donació? ==
Line 94:
== Per què veig bàners de recaptació de fons a la Viquipèdia encara que he fet una donació fa poc? ==
 
El lloc web no té accés al teu historial de donacions anteriors, per la qual cosa malauradament no reconeixerà el fet que ja hagis donat el teu suport. La publicitat sobre les donacions està dissenyada per mostrar-se als donants amb les galetes del navegador habilitades, i per ocultar els bàners després d’unes quantes vegades o després d’una donació. No obstant això, ocultar-los depèn d’una galeta que col·loquem al navegador. Per tant, els bàners amagats no funcionaran en cas que esborris la memòria cau del navegador, eliminis les galetes o canviïs el navegador o l’equip.
 
Tens diverses opcions per ocultar els bàners sobre recaptació de fons:
 
* Si fas clic sobreal labotó X“Ja ohe sobredonat”, el“X” botóo Tancar“Tancar” en un bàner, s'ocultarà durant una setmana. També podeu clicar el botó “Already Donated” (Donacions fetes fins ara) dels bàners. Tingues en compte que això no ho podràs fer al primer bàner que vegis, però sí a la resta de bàners que apareguin.
* Si tornes a la pàgina de [https://thankyou.wikipedia.org/wiki/Thank_You/ca “Gràcies per col·laborar”], es podran tornar a col·locar galetes. En cas que hagis llegit la Viquipèdia en diversos dispositius, visita aquesta pàgina en cadascun d’ells per tal de suprimir els bàners.
* També pots crear un compte a la Viquipèdia ja que normalment, quan s’inicia sessió amb un compte de la Viquipèdia, els bàners no hi apareixen. Si desitges més informació sobre com crear un compte la trobaràs [https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Why_create_an_account%3F aquí].<!-- Couldn't find a Catalan version of this page at time of writing, please update if one is made -->
Line 126:
== Què és el Wikimedia Endowment? ==
 
El Wikimedia Endowment es va crear el 2016 per tal de servirserveix com un fons de custòdia permanent que generésgenera ingressos per adonar recolzarsuport a les operacions i les activitats dels projectes de la Wikimedia a perpetuïtat. LesÉs donacionsuna alorganització benèfica d’acord amb la secció 501(c)(3) del codi estatunidenc amb seu als Estats Units. Durant els temps de prosperitat, el Wikimedia Endowment esservirà conservencom ena untrampolí fonsper independental creixement i s’inverteixenla innovació. Durant els temps econòmics difícils, el llegat ajudarà a finançar les operacions més crítiques que mantenen en funcionament els projectes Wikimedia. Basant-se en converses amb donants, les subvencions del Wikimedia Endowment financen actualment la innovació tècnica, de manera que els projectes Wikimedia segueixin sent rellevants en un moment de perquèràpid vagincanvi creixenttecnològic. Per a més informació sobre el Wikimedia Endowment, pots consultarpodeuconsultar la pàgina '''[https://wikimediaendowment.org/ wikimediaendowment.org]'''.
 
== Què és Wikimedia Enterprise? ==